Notater |
- Dømt for mordet 1287 på Erik Klipping sammen med sin bror Peder og Marsk Stig.
Kendt 1279
- Finderup Lade er kendt som stedet, hvor kong Erik Klipping (1259-1286) blev slået ihjel, ca. 27 år gammel, den 22. november 1286 (Sankt Cecilie nat). Dette er det seneste mord i Danmark på en regent eller regeringsleder.
Finderup er en landsby sydvest for Viborg. Kort efter drabet blev der rejst et bodskapel på stedet, hvor drabet havde fundet sted. Det er nu den mest udbredte mening, at dette bodskapel blev Finderups første kirke. I 1891 blev der på det sted, hvor drabet skulle havde fundet sted, rejst et mindekors, bekostet af digteren og rigmanden Thor Lange. Korset står på det sted, hvor Finderups oprindelige sognekirke lå. Den blev revet ned midt i 1500-tallet.
Drabet må betragtes som uopklaret. Der blev på kongens lig fundet i alt 56 stiksår, hvilket tydes på den måde, at otte personer har stukket kongen hver syv gange som et ritual. Kongen blev bisat i Viborg Domkirke, hvor hans grav er markeret midt i koret.
Ved Danehoffet i pinsen 1287 dømtes ni mand:
Grev Jakob af Halland
Marsk Stig Andersen
Ridder Peder Jakobsen
Ridder Peder Porse
Ridder Niels Hallandsfar
Ridder Niels Knudsen
Væbner Rane Jonsen
Væbner Aage Kakke
Væbner Arved Bengtsen
Kun Arved Bengtsen blev dømt for deltagelse i drabet, mens resten blev dømt for råd mod kongens liv. Straffen for alle ni var fredløshed.
I Christoffer 2.s håndfæstning (1320) blev det bestemt, at de fredløse, deres arvinger og alle, hvis gods uretmæssigt var blevet konfiskeret, skulle have deres ejendomme tilbage - et forhold, som bl.a. skal ses i relation til, at de havde støttet Christoffer mod broderen Erik Menved.
1891 rejstes på foranledning af Thor Lange et 2,7 m højt granitkors tegnet af J.B. Løffler til minde om begivenheden.
- er neppe forskjellig fra den Niels Knudsen, som 1279 solgte Gods paa Helgenæs til Kapitlet i Aarhus og 1282 til samme gav Gods i Støvring H., var 1284 en af Dommerne, der i Nyborg afsagde Kjendelsen i en Arvetrætte mellem Kong Erik og Hertug Valdemar paa den ene og Dronning Sophie, Ingeborg af Norge og Frøknerne Jutta og Agnes paa den anden Side, udlagdes 1287 smst. for Delagtighed i Kongemordet og dømtes selv fredløs, rømte til Norge, fik ved Kongemødet paa Hindsgavl 1295 sit Gods tilbage, dømtes paany i Helsingborg 1305 for Kongemordet.
|