Anna Hansdatter Svane

Kvinde 1573 - 1637  (63 år)


Personlige oplysninger    |    Medie    |    Notater    |    Begivenhedskort    |    Alle    |    PDF

  • Navn Anna Hansdatter Svane 
    Fødsel 18 okt. 1573  Ribe, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Køn Kvinde 
    Død 9 okt. 1637  Horsens, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    _CRE 10 mar. 2020 
    Person-ID I42816  BlicherBenche
    Sidst ændret 19 aug. 2019 

    Far Hans Svanning,   f. 1503, Svanninge, Fåborg, Denmark Find alle personer med begivenheder på dette stedd. 20 sep. 1584, Ribe, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette sted (Alder 81 år) 
    Mor Marine Sørensdatter Stage,   f. 4 jul. 1539, Ribe, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette stedd. 4 jul. 1615, Ribe, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette sted (Alder 76 år) 
    Ægteskab 30 sep. 1554  Ribe, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Familie-ID F13684  Gruppeskema  |  Familietavle

    Familie Hans Olufsen Riber,   f. 1559, Ribe, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette stedd. 2 aug. 1615, Horsens, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette sted (Alder 56 år) 
    Ægteskab 9 aug. 1590  Ribe, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Børn 
     1. ?? Hansen Svane,   f. 1596   d. 1596 (Alder 0 år)
    +2. Anna Marie Hansdatter Svane,   f. 1598, Horsens, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette stedd. 6 sep. 1660 (Alder 62 år)
    +3. Else Hansdatter Svane,   f. 1600   d. fra 1652 til 1653 (Alder 52 år)
     4. Elisabeth Hansdatter Svaning,   f. 1601
    +5. Oluf Hansen Svane,   f. 1602, Horsens, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette stedd. ca 1654, Horsens, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette sted (Alder 52 år)
     6. Anders Hansson Svane,   f. 1604   d. 1631 (Alder 27 år)
    +7. Hans Hansen Svane,   f. 27 mar. 1606, Horsens, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette stedd. 26 jul. 1668 (Alder 62 år)
    Familie-ID F13539  Gruppeskema  |  Familietavle
    Sidst ændret 26 jul. 2017 

  • Begivenhedskort
    Link til Google MapsFødsel - 18 okt. 1573 - Ribe, Danmark Link til Google Earth
    Link til Google MapsÆgteskab - 9 aug. 1590 - Ribe, Danmark Link til Google Earth
    Link til Google MapsDød - 9 okt. 1637 - Horsens, Danmark Link til Google Earth
     = Link til Google Earth 

  • Billeder
    Anna Hansdatter Svane
    Anna Hansdatter Svane
    Livinghistorie.dk

  • Notater 
    • Død 9 okt. 1637 Horsens, Denmark Find alle personer med begivenheder på dette sted
      Notater
      Dansk Kvindebiografisk Leksikon:
      Anna Svane ( - 1637)
      Svane, Anna Hansdatter
      †1637, legatstifter.
      *i Ribe, †9.10.1637 i Horsens.
      Forældre: kgl. historiograf, ærkediakon Hans Svaning (1503-84) og Marine Sørensdatter Stage (1539-1615).
      ~9.8.1590 med købmand, borgmester Hans Olufsøn Riber, *i Ribe, †2.8.1615 i Horsens, s. af borgmester Oluf Pedersen Staby og Else Svendsdatter Neb.
      Børn: Anne (ca. 1596), Oluf, Else (ca. 1601), Hans (1606), Anders.

      AS voksede op i et hjem, der som følge af faderens virke må have været præget af åndelige og intellektuelle sysler. Et godt vidnesbyrd om hjemmets særlige karakter består i, at næsten alle hendes brødre fik en universitetsuddannelse, og at heenddes søstre blev gift med professorer, præster, en rådmand og en foged. AS var efter alt at dømme en af de yngste i den store søskendeflok på 15. I 1590 indgik hun i Ribe ægteskab med Hans Olufsøn Riber. Hun var formodentlig temmelig ung, da huhuhun stod brud. De af hendes søstre, som vi kender både fødselsår og vielsesår for, var kun 15 og 16 år ved ægteskabets indgåelse, hvilket i øvrigt ikke var usædvanligt for piger fra dette sociale lag. Denne alder anbefaledes da også af Luther for at hindre førægteskabelige seksuelle forbindelser.

      AS satte bo i Horsens, hvor ægtefællen var borgmester. Han havde allerede i en årrække drevet købmandskab her, hvor hans søster Anna var gift med byens anden borgmester. AS var borgmesterkone i sit ægteskabs samfulde 25 år. Ægteparret fik sysysyv børn, hvoraf to døde som spæde. Datteren Anne blev gift med en senere borgmester i Horsens Ernst von Baden. Sønnen Oluf blev selv borgmester i Horsens, og datteren Else var gift tre gange, alle gange med en præst, mens sønnen Anders døde ung. Endelig blev AS moder til den senere navnkundige professor og biskop over Sjællands stift, Hans Hansen S., der var en af de fremtrædende mænd på stændermødet i 1660 forud for Enevældens indførelse. AS indgik i det netværk, som i tiden efter Reformationen udgjordes af landets rigeste og mest magtfulde borgere og veluddannede gejstlige. Hun var et led i en lang kæde af selvbevidste, protestantiske borgmesterfamilier. Hendes morforældre og svigerforældre var borgmesterpar, hendes svigerrinde borgmesterkone, en søster giftede sig med en rådmand, og hun selv blev moder til en borgmesterkone og til en borgmester. Piger som AS var attraktive partnere for gejstlige og storkøbmænd, fordi de kunne læse og skrive samt kendte miljøet og opgaverne, der skulle løses i en stor husholdning. Omvendt gav disse mænds husholdninger udfoldelse for de talenter, som pigerne gennem opdragelsen var blevet udstyret med.

      Efter sin mands død vedblev AS at drive købmandskab og forvalte parrets mange ejendomme i Horsens. Da Jylland var besat under Kejserkrigen 1627-29, rejste hun bort og opholdt sig bl.a. hos sønnen Hans, der i 1628 studerede i Franeker i Friesland. Efter sin tilbagekomst stiftede hun i omsorg for kvinder, som var langt dårligere stillet end hun selv, i 1631 en bolig for tre fattige enker. Huset kaldes endnu Svaneboligen og ligger i gaden Fugholm. Enkestiftelsen var den første af sin a art i Horsens og en af de første i Danmark. Også på anden vis satte AS sig et minde. I Klosterkirken i Horsens hænger et af byens ældste epitafier, og her er hun den centrale person. På maleriet ses hendes forældre, ægtefællen, AS selv, datteren og svigersønnen, der blev borgmesterpar i Horsens, samt hendes øvrige børn. Fremstillingen af børnene viser, at det må være malet før 1614. Rammeværket og dele af indskriften er yngre. Idéen om såvel stiftelse som epitafium var ikke fremmed for AS. Hendes familie i Ribe havde tidligere skænket midler, så fattige kunne få tag over hovedet, men hun var den første, der skabte en bolig, alene beregnet for kvinder. Ligeledes havde flere slægtninge ladet opsætte epitafier i Ribes kirker. Hendndes morfaders epitafium blev skabt hos maler Lauritz Andersen, som i 1600 flyttede fra Ribe til Århus, hvor han havde værksted til sin død i 1637. Det er da også ham, som har malet epitafiet i Klosterkirken. Med epitafiet, der så klart refererer til Horsens bys fremmeste borgerskab og dets lærde aner, markerede AS og hendes famile både deres fromhed og deres slægts- og selvbevidsthed.

      Svend Ellehøj (red.): Festskrift til Astrid Friis, 1963.
      Bodil Møller Knudsen
      Professioner
      Legatstiftere · Købmænd
      Organisationer
      Svaneboligen



      Emneord
      --------------------
      Anna er født og opvokset i Ribe - der i en alder af knap 17 år, blev gift med med Horsens borgmesteren Hans Olufsøn Riber - søn af Oluf Staby, der også var Ripenser - og ligesom Anna født og opvokset i Ribe. De blev gift i Ribe domkirke i d. 9. august i det herrens år 1595.

      Hans Olufsøn Riber var en velanset og meget velstående købmand i Horsens på 45 år da han blev gift med Anne. At han også var borgmester i mere end 25 år i Horsens, har nok ikke været dårligt forretningsmæssigt, men han var en gudfrygtig og ærlig købmand.

      Det var et lykkeligt ægteskab, der varede i 25 år minus en uge, for Hans døde 7 dage før de skulle have haft deres sølvbryllup. Sammen fik de 5 børn. Else, Anne, Oluf, Hans og Anders.

      Anne Svane var en dygtig og kærlig mor til sine børn. Men hun var også en "fighter" der forstod at tage hånd i hanke med ting når det var nødvendigt. Meget tyder på at hun også var dygtig på det forretningsmæssige plan, for efter sin mands død kørte hun hans forretninger videre samtidig med at hun skulle sikre fremtiden for sin 5 børn. Om hendes kamp efter mandens død stå der meget mere om i slægtens historie andet steds på hjemmesiden.

      2 af deres sønnerne blev markante figurer på den danske politiske scene, nemlig den ældste søn Oluf Svane og hans bror - Roskilde bispen Hans Svane. Den af dem der har vor specielle interesse - i slægtssammenhæng - er den senere Horsens borgmester Oluf (Riber) Svane.

      Men først lidt om ærkebispen i Roskilde "Hans Svane", der jo er en betydelig historisk person i Dansk politisk sammenhæng.

      Baggrunden var Danmarks katastrofale økonomiske situation efter svenskekrigene. Adelen havde svigtet under krigene, og der var almindelig modvilje mod dem og deres skattefrihed.

      Ved klogt taktisk spil, bl.a. ved Hans Svane og Hans Nansen, blev adelen udmanøvreret og Frederik III valgt til arvekonge. Dermed bortfaldt den hårde håndfæstning, han havde måttet underskrive 1648.

      Hans Svane er nok mest kendt for sin medvirken i det store stænderdermøde i 1660, og hans kamp for indførelsen af enevælden og afskaffelsen af adelens privilegier. Men han var også en rig mand der bl.a. lånte kongen en del penge, som denne brugte bl.a. til krigen mod Svenskerne.

      Så da Kong Frederik d. III, efter krigen, forærede Roskilde Len til borgerne i København - som tak for deres tapperhed i krigen mod svenskerne - glemte kongen imidlertid, at store dele af Lenet var pantsat til Biskop Svane i Roskilde og Rentemester Müller.

      Da disse to panthavere kendte deres rettigheder, førte det til hårde forhandlinger som endte med at Biskop Svane fik 53 gårde og 33 huse, Rentemester Müller fik 42 huse, 8 møller og de store skove. Så det var en ikke ubetydelig formue i ejendomme han havde. Om ham står der meget mere på hjemmesiden.

      -----------------------------------------------

      Anne Hansdatter Svane - 60+

      Kinch skriver om "Anna havde d. 9de Aug. 1590 Bryllup med Hans Olufsen Riber, Borger og senere Borgmester i Horsens og blev Moder til den bekjendte Biskop (Ærkebiskop) Dr. Hans Svane i Sjællands Stift, som spillede en Hovedrolle ved Enkevoldsmagtens Indførelse 1660."

      Hans Olufsen Riber, der var Søn af Olaf Staby i Ribe, havde 2 Søstre, af hvilke Else var gift med Peder Lambertsen i Ribe, og Anne med Anders Madsen, Borgmester i Horsens.

      Peder Hegelund noterede i sin almanak at "Om natten eller tidlig om morgenen d. 18. nedkom Maren Svanes med en datter." og det må have været Anne der blev født d. 18. okt. 1573.

      Denne gren af familien bosatte sig i Horsens området - og det er hende og Hans Olufsen Riber som er mine x tip oldeforældre. Men det skriver jeg meget mere om senere.
    • © Lis Klarskov Jensens Svane-slægt og forskning

      Moder til en biskop Svane
      Anna Hansdatter Svane var født i Ribe og var datter af Hans Svaning og Marine Sørensdatter Stage.

      Gift 1590
      ”Anna havde d. 9de Avg. 1590 Bryllup med Hans Olufsen Riber, Borger og senere Borgmester i Horsens og blev Moder til den bekjendte Biskop (Ærkebiskop) Dr. Hans Svane i Sjællands Stift, som spillede en Hovedrolle ved Enevoldsmagtens Indførelse 1660.” (Kinch, Ribe Bys Historie II, s. 194.)

      Børn i ægteskabet Riber/Svane
      7 børn, hvoraf 2 døde som spæde
      1. Anne Hansdatter Svane, født 1596 i Horsens, Skanderborg, gift o. 1614 med Ernst von Baden, borgmester i Horsens.
      2. Oluf Hansen Svane, født o. 1600 i Horsens, blev selv borgmester i Horsens, gift 1 gang med Elisabeth von Baden, gift 2. gang med Elise Eisenberg. (Læs mere i Frederik Barfod "Borgerlige rigsdagsmænd fra 1660", bog reproudgave 1977, eller Personalhistorisk Tidsskrift, 3. Rk. 5 b)
      3. Else Hansdatter Svane Riber, født o. 1601, Horsens, gift 1. gang 1622 med Laurids Clemensen (1595-1623) præst i Vejle, og 2. gang med Christen Jensen Vejle (1596-1635) Dr. Theol. kgl. konfessionarius. gift 3. gang med Hans Madsen Huusvig (1619-1670), præst til Frederiksborg.
      4. Hans Hansen Svane, biskop for Sjællands Stift, født 27. marts 1606 i Horsens, gift 1. september 1639 med Marie Fuiren. Han døde den 26. juli 1668 i Vor Frue sogn, København.

      Epitafiet
      I Horsens Klosterkirke hænger et af byens ældste epitafier med Anna Svane dom den centrale person, omgivet af hendes forældre, ægtefællen, datter og borgmester-svigersønnen sammen med de øvrige børn. Epitafiet må være malet før 1614 iflg. www.byarkivet-horsens.dk.

      Epitafiets persongalleri - ????
      Der er stor uenighed om identiteten af personerne afbildet på dette epitafie.
      Læs mere om Riber-Svane-epitafiet i Horsens Klosterkirke på http://danmarkskirker.natmus.dk/uploads/tx_tcchurchsearch/Aarhus_5653-6060.pdf

      Epitafiets tekst (i min afskrift):
      "Her neden for hviler Erlig oc welforstandige mand S. Hans Oluffsøn Riiber, som war Borgemester i Horsens i 25 Aar oc hensouff i Herren den 2 Augusti Aar 1615. Med sin kære oc G [?] Hustru Anne S. Mester Hans Suane fordum Canick udi Riibe hans Datter [historikeren Hans Svaning, †20. sept. 1584] som oc hensoff i Herren den 9. okt. 1637 oc aflede tilsammen i Deris Ecteskab paa 25 Aars thide 5 Sønner oc 2 Døttre. Herhos hviler oc Erlig oc welforstandige Mand Ernst von Baden som war Borgemester her sammesteds i 30 Aar, som hensoff i Herren den 21. nov. 1656 med sin kiere Hustru Anne forbemeldt S. Hans Ribers Datter som oc hensouff i Herren den ------ Aar 16---- [efter 6. sept. 1660] afflede tilsammen i deris Ecteskab paa Aars thide [o. 41] 4 Sønner oc 1 Datter. Gud giffue Denim ---- Samtligen med alle Christne en Glædelig oc Erefulde opstandelse."

      Enke i 1615
      Da ægtemanden Hans Olufsen Riber døde fortsatte Anna Svane hans købmands-virksomhed og med at forvalte hans ejendomme i Horsens.

      Svaneboligen i Horsens 1631
      Anna Hansdatter Svane stiftede i 1631 en bolig for 3 fattige enker. Boligen ligger Fugholm 16, Horsens, og kaldes Svaneboligen. (www.byarkivet-horsens.dk)

      Døde 1637
      Anna Hansdatter Svane døde i Horsens i 1637 (www.byarkivet-horsens.dk).
      Hun var borgmesterkone i alle de 25 år hendes ægteskab varede.
      Portræt: epitafiet i Horsens Klosterkirke. Foto: livinghistory.dk

      Svigerfamilien
      Hans Olufsen Riber var "... en Søn af Olaf Staby og Else Svendsdatter Neb i Ribe og havde 2 Søstre, af hvilke Else var gift med Peder Lambertsen i Ribe, og Anne med Anders Madsen, Borgmester i Horsens." (Kinch, Ribe Bys Historie II, s. 194.)