Andreas Johansen Jess

Mand før 1784 - 1841  (56 år)


Personlige oplysninger    |    Notater    |    Kilder    |    Begivenhedskort    |    Alle    |    PDF

  • Navn Andreas Johansen Jess 
    Fødsel før 22 dec. 1784  København, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Andreas Johansen DÅB 1784
    Andreas Johansen DÅB 1784
    Dåb 22 dec. 1784  Holmens Kirke, København, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette sted  [1
    Holmens Kirke
    Holmens Kirke
    Køn Mand 
    Beskæftigelse Tømmermand Holmen 
    Død 15 sep. 1841  Søetatens Hospital, Olfert Fischers Gade, København, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Søetatens Hospital i Olfert Fischers Gade set fra Fredericiagade
    Søetatens Hospital i Olfert Fischers Gade set fra Fredericiagade
    Andreas Johansen Jess DØD 1841
    Andreas Johansen Jess DØD 1841
    Begravelse 19 sep. 1841  Holmens Kirkegård, København, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette sted  [2
    Holmens Kirkegård, København
    Holmens Kirkegård, København
    _CRE 10 mar. 2020 
    Person-ID I42282090  BlicherBenche | Renés Slægt
    Sidst ændret 24 maj 2015 

    Far Jørgen Pedersen Jess,   f. 1762, København, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette stedd. 27 jul. 1799, Frederiks Hospital, København, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette sted (Alder 37 år) 
    Mor Maria Olufsdatter Rørup,   f. 1757, Ödsmål Sogn, Gøteborg Bohuslen, Sverige Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Ægteskab 05 nov. 1784  Holmens Kirke, København, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette sted  [3
    Jørgen Pedersen og Maria Olufsdatter Korpuleret 1784
    Jørgen Pedersen og Maria Olufsdatter Korpuleret 1784
    Holmens Kirke
    Holmens Kirke
    Familie-ID F27698176  Gruppeskema  |  Familietavle

    Familie Nicoline Maria Sørensdatter,   f. 1790, København, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette stedd. 10 jan. 1832, Elefantgade 11, Nyboder, København, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette sted (Alder 42 år) 
    Ægteskab 20 jul. 1810  Holmens Kirke, København, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette sted  [4
    A Johansen og N M Sørensdatter Korpuleret 1810
    A Johansen og N M Sørensdatter Korpuleret 1810
    Holmens Kirke
    Holmens Kirke
    Børn 
    +1. Anne Marie Cathrine Jess,   f. 30 maj 1813, Nyboder, København, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette stedd. 27 feb. 1869, København, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette sted (Alder 55 år)
     2. Henriette Marie Jess,   f. 22 jan. 1817, Elefantgade 11, Nyboder, København, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette stedd. 19 mar. 1857, Crocodillegade 15, Nyboder, København, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette sted (Alder 40 år)
    +3. Rosaline Charlotte Jess,   f. 02 jun. 1820, Elefantgade 11, Nyboder, København, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette stedd. 28 dec. 1890, Bådsmandsstræde 91,2, Christianshavn, København, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette sted (Alder 70 år)
    Familie-ID F38923133  Gruppeskema  |  Familietavle
    Sidst ændret 12 maj 2015 

  • Begivenhedskort
    Link til Google MapsFødsel - før 22 dec. 1784 - København, Danmark Link til Google Earth
    Link til Google MapsDåb - 22 dec. 1784 - Holmens Kirke, København, Danmark Link til Google Earth
    Link til Google MapsÆgteskab - 20 jul. 1810 - Holmens Kirke, København, Danmark Link til Google Earth
    Link til Google MapsDød - 15 sep. 1841 - Søetatens Hospital, Olfert Fischers Gade, København, Danmark Link til Google Earth
    Link til Google MapsBegravelse - 19 sep. 1841 - Holmens Kirkegård, København, Danmark Link til Google Earth
     = Link til Google Earth 

  • Notater 
    • Søetatens Hospital:
      I ældre tid anså søværnets administration ikke, at det var deres opgave, at tage sig af de syge søfolk og deres familier, kun de søfolk, der blev såret under krig kunne regne med hjælp.

      Under Kristian den III blev det bestemt, at udgifterne ved de såredes helbredelse skulde udredes af mandskabets andel af byttet; de såredes pleje var ikke en sag, som ansås som Statens pligt.

      Først med Kristian IV, blev der taget initiativ til at oprette hospitaler i Roskilde, Helsingør og Slagelse for sårede søfolk. Kongen (staten) erkendte sin forpligtelse, ved udstedelse af en anordning, hvori der står: »hvo, som bliver udygtig til at fortjene sit Brød ved de Saar, han faar af Fjenden, skal forsørges af Kongen; og den, som saares af Fjenden eller i Kongens Tjeneste, skal underholdes og læges frit og nyde sin fulde Løn; men for andre Saar og Skader skal hver især betale«.

      For at kunne opfylde denne forpligtelse, som Kongen havde påtaget sig også over for Holmens folk, ansatte Kongen en badskær, som mod en løn af 400 specier skulle tilse dem, der kvæstedes i Kongens tjeneste paa værftet og formentlig også for andre, som boede i Nyboder. De lemlæstelser, som folkene selv skulle betale, var de skader, som de fik uden for tjenesten og skader opstået i forbindelse med drukkenskab. For sådanne skader skulle de selv betale badskærløn.

      Samtidig med badskærens ansættelse (omkring 1618), var der oprettet et sygehus på Holmen. Det lå oprindeligt ved indgangen til Bremerholm, ikke langt fra Holmens Kirke; men da dette hus skulle anvendes i andet øjemed, blev »de syge Baadsmænd« flyttet til et andet hus bag »Den gamle Mønt«, hvor et hus, omgivet af have var blevet indrettet til formålet.

      Der var ansat en forstander ved »Baadsmændenes Sygehus«, og en instruks for ham foreligger fra 1637.

      Når en syg meldte sig til indlæggelse, skulle der afkræves ham »vor Admiral paa Bremerholm hans Seddel«, hvis indhold indføres i sygehusets bog. Tilsvarende skete, når den syge blev udskrevet og atter kunne gå i arbejde på Holmen.

      Forstanderen skulle sørge for, at bespise de syge efter sædvanlig »Holmens Taxtt«, og påse, at alt var i orden. Til sygehusets tjeneste holdes 1 kok, 1 kældersvend og 2 kvindfolk, som skulle holde stuerne rene, rede sengene og tage sig af de syges klæder.

      Skønt Hospitalet af og til havde en god indtægt fra de forskellige bøder, som tilkom Hospitalet (f. eks. for uorden paa Volden), forfaldt bygningen, hvor »saa mange tro Søtjenere med Suk havde hvilet deres fortrællede Lemmer og dødssyge Legemer, ja med Længsel leveret Gud deres angerfulde Sjæl". Ved privat Initiativ blev der derfor 1658 ombåret en »Kollekt«, der gav et så stort udbytte, at det indkomne beløb kunne danne grundlaget til Hospitalets senere betydelige kapital, og samtidigt fik Kvæsthuset, som det nu blev kaldt, et nyt lokale i »Sejlhuset«, - en bygning på Bremerholm fra Frederik den andens Tid, vist nok det senere garnmagasin for enden af Reberbanen ud mod Kongens Nytorv. Hospitalet fik derved plads til 250 syge. Men det skulle ikke blive længe på samme sted.

      I 1668 flyttede Søkvæsthuset til Børnehuset på Christianshavn. I 1675 til»Guldhuset« ved Rigensgade og i 1683 til Admiral Jens Rodstens ejendom på Skt. Annæ Plads ved Nyhavns Hoved, hvor det gav navn til »Kvæsthusgade«

      Hidtil havde hospitalet i på nogle områder været fælles for sø- og landetaten, men 1690 fik sømagten det som sit eget kvæsthus; det blev et sygehus for 1.380 patienter og virkede ved siden heraf som invalidestiftelse og fattigforsørgelsesanstalt.

      Søkvæsthuset optog nu, foruden de sårede, også (fra 1693) de matroser og (fra 1727) de håndværkere, der blev syge i Kongens tjeneste.

      I 1777 flyttedes Søkvæsthuset til Christianshavn (Overgade oven Vandet), hvor det overtog Opfostringshusets ejendom. Denne bygning eksisterer endnu og huser bl.a. Orlogsmuséet.

      Søkvæsthuset fungerede som hospital for sårede og og syge folk fra orlogsmarinen og Holmens faste stok og senere også som hospital og fattigstiftelse for grupper af Københavns fattige (se »Søkvæsthusets pensionister og fattiglemmerfattiglemmer«) samt som epidemihospital for personer smittede med kolera- og kopper.

      I 1806 blev Søkvæsthuset nedlagt som hospital og erstattet af Søetatens Hospital.

      Efter Opførelsen af Søetatens Hospital, stiftet d. 11. April 1806, som fik plads mellem Balsamgade og Nellikegade i Nyboder, kunne man yde både mandskabet og familierne en ordentlig sygepleje i store luftige Lokaler.

      Søetatens Hospital var indrettet til at optage 200 syge fra søetatens faste mandskab og deres familier. Stabslægen havde det lægelige ansvar, en inspektør det økonomiske ansvar og herudover var der tilknyttet en præst som sygetrøster og sjælesørger.

      Der indførtes en streng disciplin i hospitalet. Børn, der tilsmudsede deres klæder, fik ris; de med udslet befængte patienter måtte save og hugge brænde nogle timer dagligt; Rekonvalescenter blev sat til det samme arbejde den sidste dag, de opholdt sig i hospitalet.

      Trods disse tvangsbestemmelser og trods den afkortning i lønnen, som de faste måtte lide under deres ophold (for koners og børns pleje paa Hospitalet fradroges der intet i keglen), var der dog enkelte, som fandt hospitalslivet så behageligt; at de på alle måder forsøgte at forlænge deres ophold i sygehuset så meget, som reglementet tillod.

      Hvis der var noget at udsætte på en del af patienterne, så var der dog også mangler ved hospitalet selv. Det holdt således i begyndelsen sin egen svinesti. Nybodersfolkene klagede over, at svinene fik for meget af den grød, der (9 gange om ugenen) skulle serveres for de syge, hvilket bevirkede, at disse fik for lidt; og der blev i Nyboder skrevet nidviser og spottegloser derom. Klager over den strenge tugt udeblev heller ikke. Men efterhånden blev Hospitalet udviklet svarende til byens øvrige sygehuse.

      Søetatens Hospital blev nedlagt i 1863.

      Det Fællesskab, som i begyndelsen havde bestået mellem Marinen og Landetaten om Kvæsthuset, trådte paa en måde i kraft på ny, idet Søetaten nu henviste sine syge til forplejning paa det »Militære Hospital« i Rigensgade.

      Sygebehandlingen i Nyboder
      I Nyboder havde tilsynet med de syges tilbørlige Pleje, formodentligt i deres eget Hjem, siden 1688 været kompagnichefernes ansvar. Men 1736-37 blev der ansat kirurger ved Haandværkerstokken og Divisionerne, og derved blev man sat i stand til at åbne fire sygestuer i Nyboder, som skulle behandle frakturskader og den smittende sot; men sygestuerne, som var indrettet i de små, lave Nyboders værelser, vare dårligt indrettede og måtte kun modtage mandlige patienter. Divisionskirurgens embedspligt medførte ingen forpligtelse vedr. tilsyn med Hjemmene, derimod stod det (1756) de menige frit for at forhandle med ham om - mod en vis årlig betaling - at få deres syge medlemmer af deres familier omfattet af hans behandling. Direkte pengetilskud til sygehjælp for familierne gav Staten ikke før 1793, da en mindre Sum blev afsat til pleje for Divisionernes syge koner og børn.

      Senere blev smitsot dog ikke behandlet paa sygestuerne, men henvistes til Søkvæsthuset.

      Sygestuer fandtes 1749 for håndværkerne i Hoppenslænge, for første matrosdivision i Rosengade, for anden division i Enhjørningsgade og for tredje i Meriansgade.

      http://www.grifo.dk/slaegt_db.php?id=798
    • Tømmermand

  • Kilder 
    1. [S53122490] Kirkebog 1784 - 1792, Holmen, Sokkelund, København, Opslag 49 (Troværdighed: 3).

    2. [S196] Kirkebog 1840 - 1862, Holmen, Sokkelund, København, Opslag 24, 117.

    3. [S64279860] Kirkebog 1778 - 1787, Holmen, Sokkelund, København, Opslag 272 (Troværdighed: 3).

    4. [S29742386] Kirkebog 1805 - 1814, Holmen, Sokkelund, København, Opslag 61 (Troværdighed: 3).