Mads Jensen

Mand - 1677


Personlige oplysninger    |    Notater    |    Alle    |    PDF

  • Navn Mads Jensen 
    Køn Mand 
    Død ml. 1664 og 1677 
    _CRE 10 mar. 2020 
    Person-ID I2987  BlicherBenche | Karens Slægt
    Sidst ændret 29 jul. 2019 

    Far Jens Olufsen,   f. ca. 1560, Ringkøbing, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette stedd. 29 nov. 1646, Ribe, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette sted (Alder 86 år) 
    Mor Vibeke Madsdatter,   f. ca. 1575, Ringkøbing, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Familie-ID F726  Gruppeskema  |  Familietavle

  • Notater 
    • Byskriver, Købmand og Studehandler.
      ...
    • Mads Jensen, købmand, f. ? levede i 1664, men var død inden 1677, formentlig er det ham, der er byskriver i 1627. Senere købmand og studehandler. Han ejede en gård i Ribe.
      En gang klagede Mads Jensen over, at han på en rejse til Holland i august 1644 under Torstenssonkrigen var blevet overfaldet af en af kongens egne officerer, ritmester Debern, der havde frataget ham 106 øksne, nogle heste og adskillige købmandsvarer til en værdi af over 3.500 rigsdaler. Men klageråbene blev ikke hørt. Det man tog fra Mads Jensen blev betragtet som krigsbytte. Han gjorde forretninger sammen med svogeren Laurids Baggesen, og noget tydede på, at de havde haft en forbindelse med svenske officerer og opnået fordele derved. Man beskyldte dem for at købe røvede stude af svenskerne. Men de klarede nogenlunde frisag.
      Senere opstod der strid mellem svogrene, idet Laurids Baggesen havde ladet sig indføre i svogerens fædrenearv. Mads Jensen mente, at han skyldte Laurids Baggesen omk. 1000 rigsdaler mindre, end denne havde ladet sig indføre for.
      Jf. Kancelliets Brevbøger 1650, 8. nov:
      Bevilling.
      Mads Jensen Ringkøbing har andraget, at han har tiltale til sine svogre Laves Baggesen og Jens Nielsen, rådmænd i hhv. Ribe og Varde angående en del af hans fædrene arv, som de i hans fravær har taget til sig. Til at udføre sagerne mod dem vil han give Niels Nielsen Obling fuldmagt, da de ikke vil bekvemme sig til nogen rettighed godvilligt, skønt det tit er forsøgt. Det bevilges, at han må bruge NNO til at udføre sagerne, når denne forinden tages i ed på behørige steder.
      Jf.
      Kancelliets Brevbøger 1651, 6.jun:
      Efter Mads Jensen Ringkøbings begæring har kongen bevilget, at Hans Due, borger i Kolding, i nærværende herredage må gå i rette på hans vegne og erhverve dom i den sag, som Mads Jensen har ladet indstævne til herredagene.
      Jf. Kancelliets Brevbøger 1653, 11. maj: Mogens Sehested fik brev om at hjælpe Mads Jensen i Ringkøbing til rette. Hvad Mogens Sehested andrager, kan Mogens Sehested se af hans hosføjede supplikation. Han skal hjælpe ham til rette, så kongen kan blive fri for hans overløb.
      17/6 1653 gav Mads Jensen sin søster, hr. Kjeld Nielsens enke Anne Jensdatter, skøde på en gård i Ringkøbing. Ved broderen Jens Jensens død i 1664 boede Mads Jensen fattig og ruineret på et kammer hos ham i Ringkøbing og skyldte ham mange penge. Formentlig er han den Mads Jensen Ringkøbing, der “sig selv udi Roskilde med en kniv haver ombragt”. Han må uden ceremonier begraves om aftenen i kristen jord.
      (Kancelliets registratur 6/5 1672. Til borgmester og råd i Roskilde).